Page 1
Стандартен

Достъп до запаметените пароли в Chrome

Google Chrome идва с вграден мениджър на пароли, които съхраняват потребителското име и паролата, когато вие се впишете в някоя интернет страница. Мениджърът няма много опции за сигурност, за това повечето хора предпочитат да ползват външни приложения за запаметяване на паролите си. Въпреки това, ако някои има нужда от нечия парола в Google Chrome (за компютър), той може да погледне в интернет. Ако все пак използвате мениджърът за пароли и му имате доверие, добре е да синхронизирате паролите си, когато се вписвате в Google Chrome. По този начин винаги ще имате достъп до паролите си от всяко устройство, от всякъде. Това става много лесно:

Когато се синхронизирате паролите, те не се копират от браузъра на компютъра и обратно, те се синхронизират с passwords.google.com. Когато посетите адреса, трябва да се впишете с вашият Google профил. Този профил е същият, който използвате, за да влезете в профила си в Chrome. Може да прегледате паролите си от всяко устройство, имате възможност да изтриете паролата за сайт или да си я припомните.

Стандартен

Как да намерим стари файлове, които скоро не сме отваряли

Сблъсках се с проблем. Твърдият ми диск е 1.5ТБ и на него има много неща. Много неща, които дори не знам че са там. Тези файлове не отговарят на много критерии (date modified, date created, и т.н.), по които може да се търси. За това ми трябваше по-сложен алгоритъм за търсене по последна дата, когато файлът е бил отворен. Реших, че ще има специален софтуер за това, но най-много успях да намеря програма, която да ми показва кой файл колко процента пространство заема.

Докато не разбрах, че NTFS дяловете имат една допълнителна функция, която записва кога последно файлът е бил отворен – date access. Тя, разбира се, е скрита.

Натиснете десен бутон върху заглавната лента в Windows Explorer
1-latest accessed files

После на „more“:
2-latest accessed files.png

и включете тази опция:
3-latest accessed files.png

За да включите Last Accessed (ако не е включено по подразбиране), което пък ще записва дата на отваряне на всеки файл, отворете Comand Prompt с администраторски достъп и напишете:

fsutil behavior set disablelastaccess 0

За спиране:
fsutil behavior set disablelastaccess 1

Добрата организация на файлове помага както на вас, така и на работата на Windows, така че усилието си заслужава.